2012年6月8日金曜日

【スロベニア国防省】 アドリア2012

V Koprsko pristanišče so že vplule ladje vojsk Republike Albanije s patruljno ladjo P-132 Oriku in 24-člansko posadko,


Črne gore z vlačilcem PR-41 Orada in 15-člansko posadko,

Hrvaške z ladjo Vukovar-41 s 30-člansko posadko,

Grčije s topovnjačo P 268 Aittitos z 59-člansko posadko ter


italijanska vojna mornarica s patruljno ladjo P-409 Sirio in 76 člani posadke.

Na krovu italijanske patruljne ladje je tudi helikopter Bell 212.

Slovenska vojska na vaji sodeluje s 430.

mornariškim divizionom, na vaji pa se bodo urili poveljstvo diviziona, pomorski operativni center in odred za podvodna delovanja. Na vaji bodo aktivno sodelovali vojaški ladji (hitra patruljna ladja Ankaran 21 in večnamenska ladja Triglav 11) ter vojaški čolni. Vajo bodo podpirali Združeni operativni center ter zračne sile Slovenske vojske z letalom Pilatus PC-9 in helikopterjem Bell 206.

Vajo organizira Poveljstvo sil Slovenske vojske in je namenjena krepitvi dosedanjega dobrega regionalnega sodelovanja pomorskih sil ter dvigu ravni znanj in izkušenj s področja mornariške doktrine in postopkov. Poveljujoči vaje je poveljnik sil brigadir Branimir Furlan, taktični poveljnik na vaji je poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan fregate Roman Anžič, vodja vaje pa je kapitan fregate Ivan Žnidar iz Poveljstva za doktrino, razvoj izobraževanje in usposabljanje.

Na vaji se bodo poveljniki in poveljstva mornaric urili v načrtovanju in izvajanju pomorskih večnacionalnih operacij ob uporabi standardnih postopkov pri izvajanju zaščite sil v pomorskih operacijah. Prav tako se bodo urili v postopkih plovbe v formaciji in manevriranja ter postopkih pomorskega kazenskega pregona s poudarkom na operacijah za preprečevanje in reagiranje proti ilegalnim aktivnostim na morju, vključno z operacijami zaustavljanja, preiskave in zasege plovil. Udeleženci vaje se bodo urili tudi v izvajanju operacij iskanja in reševanja na morju, pa tudi v postopkih izmenjave podatkov ter izgradnji in vzdrževanju razpoznavne pomorske slike.

Jadransko-Jonska pobuda (ADRIATIC IONIAN INITATIVE – AII) je nastala maja 2000 v Anconi v Italiji s sprejeto deklaracijo o zagotavljanju varnosti in sodelovanja držav na tem območju pri trajnostnem razvoju Jadranskega in Jonskega morja. V iniciativi sodelujejo vojne mornarice Albanije, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Italije in Slovenije. Vsebina iniciative opredeljuje sodelovanje vojnih mornaric držav Jadranskega in Jonskega morja pri izmenjavi izkušenj in znanj ter skupnem usposabljanju in izvajanju vaj.

0 件のコメント: